Eten & DrinkenGezondheid

10 vetrijke voedingsmiddelen die eigenlijk super gezond zijn

Sinds vet werd gedemoniseerd, begonnen mensen meer suiker te eten, geraffineerde koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen. Dientengevolge is de gehele wereld dikker en zieker geworden. Maar tijden veranderen. Studies tonen nu dat vet, zoals verzadigde vetten, is niet de duivel van het steeds dikker worden van de mens. Allerlei gezonde voedingsmiddelen die toevallig vet bevatten zijn nu terug naar de “superfood” toneel. Hier zijn 10 vetrijke voedingsmiddelen die eigenlijk ongelooflijk gezond en voedzaam zijn.

1. Avocado

De avocado is anders dan de meeste andere vruchten. Terwijl de meeste vruchten bevatten voornamelijk koolhydraten, zitten avocado’s vol met vetten. In feite, avocado bevat ongeveer 77% vet, waardoor het vet zelfs hoger is dan de meeste dierlijke voedingsmiddelen. De belangrijkste vetzuur is een enkelvoudig onverzadigd vet genaamd oliezuur. Dit is ook de belangrijkste vetzuur in olijfolie, geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen.

Avocado behoren tot de beste bronnen van kalium in de voeding, zelfs met 40% meer kalium dan bananen, een typisch hoog kaliumgehalte voedsel. Zij zijn ook een goede bron van vezels en studies hebben aangetoond dat zij LDL-cholesterol en triglyceriden verlagen, terwijl het de HDL verhoogd (de “goede”) cholesterol . Ook al zijn ze hoog in vet en calorieën, een studie toont aan dat mensen die avocado’s eten hebben de neiging om minder te wegen en hebben minder buikvet dan degenen die dat niet doen.

2. Kaas

Kaas is ongelooflijk voedzaam. Logisch, aangezien een volledige kop melk wordt gebruikt om één dikke plak kaas te produceren. Het is een grote bron van calcium, vitamine B12, fosfor en selenium, en bevat allerlei andere voedingsstoffen. Het is ook zeer rijk aan eiwitten, een dikke plak kaas bevattende 6,7 gram eiwit, hetzelfde als een glas melk. Kaas, zoals andere vetrijke zuivelproducten bevat ook krachtige vetzuren die zijn gekoppeld aan allerlei voordelen, zoals verminderde risico van diabetes type 2.

3. Pure Chocolade

Pure chocolade is een van die zeldzame gezonde voedingsmiddelen die ook nog eens heerlijk smaakt. Het is zeer vetrijk, vet ongeveer 65% van de calorieën. Pure chocolade bevat 11% vezels en bevat meer dan 50% van de ADH voor ijzer, magnesium, koper en mangaan. Het zit ook vol met antioxidanten, zoveel dat het een van de hoogst scorende voedingsmiddelen die getest zijn, zelfs meer dan bosbessen.

Sommige antioxidanten hebben potente biologische activiteit en kan de bloeddruk verlagen en het bloed beschermen en LDL cholesterol raakt geoxideerd. Studies tonen ook aan dat mensen die pure chocolade eten (5 of meer keer per week) minder dan de helft zoveel kans om te sterven aan hart-en vaatziekten, in vergelijking met mensen die geen pure chocolade eten. Er zijn ook een aantal studies die aantonen dat pure chocolade hersenfunctie kunnen verbeteren, en uw huid beschermen tegen schade bij blootstelling aan de zon. Zorg er wel om voor kwaliteit te kiezen pure chocolade, met ten minste 70% cacao.

4. Eieren

Eieren worden beschouwd als ongezond , omdat de dooiers hoog in cholesterol en vet zijn. In feite, een ei bevat 212 mg cholesterol, die 71% van de aanbevolen dagelijkse inname. Bovendien 62% van de calorieën in eieren bestaat uit vet. Echter nieuwe studies hebben aangetoond dat cholesterol in eieren laat de cholesterol in het bloed, althans niet in de meerderheid van de mensen stijgen. Eieren zitten daadwerkelijk vol met vitaminen en mineralen. Ze bevatten een beetje van bijna elke voedingsstof die we nodig hebben.

Ze bevatten ook krachtige antioxidanten die de ogen beschermen, en veel choline, een brein voedingsstof die 90% van de mensen niet genoeg van binnen krijgen. Eieren zijn ook een gewichtsverlies vriendelijke voedsel. Ze zijn zeer bevredigende en eiwitrijk, de belangrijkste voedingsstof voor gewichtsverlies. Ondanks het feit dat het veel vet bevat, mensen die op basis van graan ontbijt het vervangen met eieren uiteindelijk minder calorieën eten en daardoor gewicht verliezen. De beste eieren zijn omega-3 verrijkte eieren. Gooi niet de dooier weg, daar zitten bijna alle voedingsstoffen in.

5. Vette vis

Een van de weinige dierlijke producten dat de meeste mensen het erover eens zijn dat gezond is, is vette vis. Dit geldt ook voor vis zoals zalm, forel, makreel, sardines en haring. Deze vissen zitten vol met hart-gezonde omega-3 vetzuren, hoogwaardige eiwitten en allerlei belangrijke voedingsstoffen. Studies tonen aan dat mensen die regelmatig vis eten algemeen veel gezonder zijn, met een lager risico op hart-en vaatziekten, depressie, dementie en allerlei voorkomende ziekten. Als je niet kan (niet lust) vis eten, dan kan het nemen van een visolie supplement nuttig zijn. Kabeljauw olie is het beste, die bevatten omega-3 vetzuren die je nodig hebt, evenals tal van bevat vitamine D.

6. Noten

Noten zijn ongelooflijk gezond. Ze zijn rijk aan gezonde vetten en vezels, en een goede plantaardige eiwitbron. Noten zijn ook rijk aan vitamine E, evenals magnesium, een mineraal dat de meeste mensen niet genoeg van krijgen. Studies tonen aan dat mensen die noten eten de neiging om gezonder te zijn en hebben een lager risico van verschillende ziekten. Dit omvat zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezonde noten bevatten amandelen, walnoten, macadamia noten en tal van anderen.

7. Chiazaden

Chiazaden algemeen niet beschouwd als een “vet” voedsel. Echter, een 28 gram van chiazaden bevat in feite 9 gram vet. Gezien het feit dat bijna alle koolhydraten in chiazaden zijn vezels, de meerderheid van de calorieën in hen daadwerkelijk afkomstig is van vet. In feite, door calorieën, chiazaden zijn ongeveer 80% vet. Dit maakt ze uitstekend vetrijke plantaardig voedsel.

Dit zijn niet zomaar vetten hetzij de meeste vetten in chiazaden uit het hart-gezonde omega-3 vetzuur ALA genoemd. Chiazaden kunnen ook talrijke gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van de bloeddruk en hebben anti-inflammatoire effecten. Ze zijn ook ongelooflijk voedzaam. Naast dat ze vol zitten met vezels en omega-3 vetzuren zitten chiazaden ook vol met mineralen.

8. Extra Vergine Olijfolie

Een ander vet voedsel dat bijna iedereen over eens is dat het gezond is, is extra vergine olijfolie. Dit vet is een essentieel onderdeel van de mediterrane dieet, waarvan is aangetoond talrijke gezondheidsvoordelen te hebben. Extra vergine olijfolie bevat vitamine E en K, en zit vol met krachtige antioxidanten.

Sommige van deze antioxidanten kunnen ontstekingen bestrijden en helpen LDL deeltjes in het bloed tegen oxideren. Ook is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagd, verbetering cholesterol markers en hebben allerlei voordelen gerelateerd aan hartkwaal risico. Uit alle gezonde vetten en oliën in de voeding, extra vergine olijfolie is de winnaar.

9. Kokosnoten en Kokosolie

Kokosnoten, en kokosolie, zijn de rijkste bronnen van verzadigd vet in de wereld. In feite, ongeveer 90% van de vetzuren in deze zijn verzadigd. Kokosnoot vetten zijn eigenlijk anders dan de meeste andere vetten en bestaan ​​grotendeels uit middellange keten vetzuren. Deze vetzuren worden verschillend gemetaboliseerd, rechtstreeks naar de lever waar ze worden omgezet in ketonlichamen. Studies tonen aan dat de middellange keten vetten eetlust onderdrukken, het helpt mensen  minder calorieën te eten, het metabolisme verhogen tot 120 calorieën per dag. Vele studies tonen aan dat dit soort vetten voordelen kan hebben voor mensen met de ziekte van Alzheimer, en ze hebben ook aangetoond helpen buikvet te verliezen.

10. Volvette yoghurt

Echt, volvette yoghurt is ongelooflijk gezond. Het heeft allemaal hetzelfde belangrijke voedingsstoffen als andere hoge-vet zuivelproducten. Maar het is ook vol met gezonde, probiotische bacteriën, die krachtige effecten op de gezondheid kan hebben.

Studies tonen aan dat de yoghurt kan leiden tot grote verbeteringen in de spijsvertering, en kan zelfs helpen bij het ​​bestrijden hart-en vaatziekten en overgewicht. Zorg er wel voor om echte, volvette yoghurt te kiezen en lees het etiket. Helaas veel van de yoghurt gevonden in de winkelrekken bevatten weinig vet, maar in plaats daarvan vol met toegevoegde suiker.

Back to top button