Zakelijk

Wat zijn de verschillen tussen Bitcoin en Ethereum?

Bitcoin en Ethereum zijn waarschijnlijk de twee bekendste cryptomunten. Veel mensen die minder met crypto bezig zijn, denken dan ook dat deze twee valuta in grote lijnen op elkaar lijken. Echter, niks is minder waar. In dit artikel leggen we graag een aantal verschillen uit tussen Bitcoin en Ethereum.

Het doel van Bitcoin en Ethereum is anders

Bitcoin is voornamelijk bedoeld als een digitale valuta en een (peer-to-peer) elektronisch betaalmiddel, terwijl Ethereum is ontworpen als een platform waarop slimme contracten kunnen worden uitgevoerd.

Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en Ethereum is dus hun doel. Bitcoin is voornamelijk bedoeld als een manier om waarde te verzenden en te ontvangen, het kan gezien worden als een gedecentraliseerd betalingsmiddel dat niet gekoppeld is aan een land of een bank.

Ethereum is bedoeld als een platform voor de ontwikkeling van decentrale toepassingen, of “dApps” (decentralized applications). Ethereum biedt ook de mogelijkheid om digitale valuta’s te maken en te verzenden, maar dit is niet het hoofddoel van het platform.

Verschillende manier van transacties verwerken

Een ander verschil tussen Bitcoin en Ethereum is de manier waarop transacties worden verwerkt. Bitcoin gebruikt de “Proof of Work” (PoW) consensus-algoritme, wat betekent dat transacties worden verwerkt door middel van complexe rekenproblemen die moeten worden opgelost door computers (mining). Dit maakt het moeilijk om transacties te vervalsen of te annuleren, maar het kan ook leiden tot lange wachttijden voor de verwerking van transacties en hoge energiekosten.

Ethereum daarentegen gebruikt het “Proof of Stake” (PoS) consensus-algoritme, wat betekent dat transacties worden verwerkt door middel van validators die staking doen op hun belang in het netwerk. Dit kan leiden tot snellere transactieverwerkingen en lagere energiekosten, maar het kan ook leiden tot minder decentralisatie dan bij het PoW-algoritme van Bitcoin. En juist decentralisatie is binnen de cryptowereld heel belangrijk.

Maximale en onbegrensde hoeveelheid

Er zijn ook verschillen in het aantal “munten” van Bitcoin en Ethereum. Bitcoin heeft een beperkt aantal van 21 miljoen munten, terwijl Ethereum geen harde limiet heeft voor het aantal munten dat kan worden uitgegeven. Dit betekent dat Ethereum mogelijk meer inflatie kan ervaren dan Bitcoin op de lange termijn. Verwacht wordt dan ook dat de vraag naar Bitcoin hetzelfde zal blijven of zal toenemen waardoor de cryptomunten steeds gewilder zal worden en de koers zal gaan stijgen.

Verschillend, maar geen concurrentie

Tot slot is het belangrijk om te weten dat Bitcoin en Ethereum niet per se concurrenten zijn. Doordat ze verschillende doelen dienen, zijn ze beide op hun eigen manier waardevol binnen de cryptowereld. Sommigen zien Bitcoin voornamelijk als een waardevolle belegging en een manier om waarde te bewaren, terwijl anderen Ethereum zien als een platform voor de ontwikkeling van innovatieve dApps en andere toepassingen.

Back to top button