Graduation guide: Tips voor je eindexamenjaar, hoe je met examenstress om moet gaan en nog veel meer!

 

Ik wilde deze blogpost eigenlijk al schrijven sinds mei, toen ik zelf mijn eindexamens deed. Ik weet namelijk dat er heel wat bloggers/lezers zijn die dit jaar eindexamen zullen doen en het leek me wel een goed idee om wat tips op een rijtje te zetten. Niet alleen voor de eindexamens, maar voor het hele jaar. Nu kan ik met dat hele eindexamen-gedoe misschien beter wachten tot in januari, maar het lijkt me handiger om alles in één blogpost te schrijven. Dan hoef je niet telkens te zoeken en staat alles handig bij elkaar. Mocht je nu zelf ook al de middelbare school vaarwel hebben gezegd en nog een goede tip hebben die hieronder niet bij staat, laat dan gerust nog een reactie achter. Dat is alleen maar fijn!

Je eindexamen jaar is fun, laat ik daar maar mee beginnen. Er wordt in de lessen vooral herhaald, je hoeft geen ellendige lijsten met woordjes te leren en het einde is in zicht. Probeer er dus een beetje van te genieten, vooral van dingen als gezamenlijke uitjes of feestjes. (En zelfs van het samen in een lokaal zitten. Echt, het is voorbij voor je het weet!) Vergeet je ook niet te blijven oriënteren op je vervolgstudie. Voor de twijfelaars onder ons: hang in there, want het komt allemaal goed. Uiteindelijk kun je de knoop wel doorhakken. En tot die tijd kun je je nog altijd voor de zekerheid even inschrijven voor de studies waar je nog tussen moet kiezen (tenzij het allebei studies met loting zijn, natuurlijk). En verder adviseer ik je vooral om veel foto’s te maken, leuke dingen met je klas te organiseren (bijvoorbeeld samen ontbijten in de laatste week of een BBQ bij iemand thuis), goed op te letten in de les tijdens de herhalingen en je vooral niet te druk te maken over wat er nog gaat komen. Breng veel tijd door met je klasgenootjes! Veel van hen ga je volgend jaar niet meer zo veel zien, want iedereen gaat zijn eigen weg.

Als eerste wil ik even zeggen dat het oké is om je eindexamens spannend te vinden. Er zijn echt maar heel weinig leerlingen die het niet 

spannend zullen vinden. Zelfs als je een 9 gemiddeld staat, moet je toch nog een 5,5 gemiddeld halen. Je hebt hier jaren naar toegewerkt, weet nog niet precies wat je kunt verwachten en je hoopt dat alles goed zal gaan. Natuurlijk is dat dan spannend! Hieronder staan een paar tips om je te helpen dealen met de stress en suggesties wat je kunt doen om onnodige stress te skippen.

  • Luister niet naar de horrorverhalen. Je kent het vast wel. Verhalen van kennissen of mensen op school van leerlingen die er super goed voorstonden en toch finaal zijn gezakt. Dit kan je zenuwachtig maken en onzeker. Zo onnodig! Probeer te beseffen dat dit het verhaal is van één persoon, waarschijnlijk iemand die je niet eens in real life kent. Omdat het bij die jongen/dat meisje niet is gelukt, betekent niet dat jij je examens zal verpesten. En ja, het gebeurt wel dat mensen hun examens verpesten, maar het is zo’n zonde om je daar vooraf zorgen over te maken!
  • Geloof in jezelf. Dit is een heel belangrijk punt. Als je van tevoren jezelf heel erg naar beneden gaat halen, kan dat alleen maar nadelig zijn. In plaats van met een slecht ik-ga-dit-zo-verpesten-gevoel de gymzaal in te lopen wanneer je die examens moet maken, helpt een positieve, ontspannen mentaliteit veel beter. Zeg tegen jezelf: ‘Ik ben al tot hier gekomen, in mijn laatste jaar. Dat betekent dat ik dus wel degelijk iets kan en dat ik dit zou moeten kunnen. Ik blijf rustig en heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Laat dat examen maar komen!’
  • Begin op tijd en doe je eigen ding. Dit geeft jezelf rust. Je hoeft echt niet 1 januari hard core te beginnen, maar de meivakantie is ervoor om optimaal te benutten en de tijd daarvoor kun je ook gebruiken. Schrijf alle boeken/examens/oefeningen/aantekeningen die je graag wilt bekijken op en werk deze af. Houd in de gaten dat je niet aan één vak teveel tijd besteed en aan de rest niets, maar focus wel genoeg op de vakken die je moeilijk vindt. Leren is erg persoonlijk en iedereen doet het anders. Daarom is het belangrijk om niet teveel naar andere mensen te kijken. Doe wat jij denkt dat goed is. Natuurlijk is het slim om af en toe even te vragen aan klasgenootjes hoever ze al zijn, maar trek je eigen plan. Maak een planning als je dat helpt en streep af wat je al gedaan hebt. Dat motiveert! Raak niet te snel in paniek, maar blijf rustig en kijk hoe je de stof die je nog moet leren/bekijken in de beschikbare tijd zo goed mogelijk kunt afwerken.
  • To watch, or not to watch… Hiermee doel ik op de uitwerkingen die nadat je een bepaald examen hebt gemaakt, op internet verschijnen. Ik heb er destijds zelf voor gekozen om niet te kijken. Soms heb je namelijk een goed gevoel over een examen en blijkt dat het voorlopige punt tegenvalt. Soms blijkt dat je een examen misschien verknalt hebt. Dat is absoluut niet motiverend voor de examens die je nog moet maken en het zorgt ervoor dat je je (misschien onnodig) druk gaat maken en minder goed kunt concentreren op wat er nog gaat komen. Dit is natuurlijk een persoonlijke beslissing die je voor jezelf moet maken. Ik kan alleen zeggen dat ik er geen spijt van heb gehad om het niet te doen. En je kunt altijd nog achteraf kijken, mocht je dat willen. 🙂
  • Lekker naar huis. Blijf na je gemaakte examen niet te lang rondhangen en ga lekker naar huis zodat je even kunt ontspannen en je kunt gaan voorbereiden op het volgende vak. Blijf vooral niet eindeloos napraten met anderen over wat ook alweer het antwoord was op die ene vraag en welke verschillende antwoorden iedereen had. Ook niet doen op Facebook trouwens, tenzij je graag nerveus wordt. 😉

sluit je aan bij een commissie

… dat het hartstikke leuk is om bij een commissie te gaan!

Of je nu graag het gala organiseert, de laatste schooldag of liever meewerkt aan het jaarboek, op de meeste scholen kan dat gewoon. Als jij wilt dat je eindexamenjaar onvergetelijk wordt, zul je toch wat input moeten hebben. De laatste schooldag wordt niet uit zichzelf fantastisch. Brainstorm met vriendinnen over leuke ideeën en deel die met andere leerlingen en de docenten die meehelpen om dit soort dingen te organiseren. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Dit soort commissies zijn trouwens ook goed als je graag nieuwe mensen wilt ontmoeten.

… dat je goed voor jezelf moet zorgen! Het is makkelijk om in de luie modus te gaan, met allemaal pizza uit de magnetron en joggingbroeken all day long. Die joggingbroeken zijn natuurlijk prima als je de hele dag moet leren, maar het is wel goed als je een beetje voor jezelf zorgt. Je examens zijn toch maar een momentopname, dus dan kun je je maar beter op je best voelen, toch? Eet lekker veel fruit, drink genoeg water en sla wat bruistabletten met vitamine C als je voelt dat je ziek begint te worden. Trakteer jezelf op een fijne douchegel of lipstick als je goed hebt geleerd en ga op tijd naar bed. Probeer voor je gaat slapen even wat tijd te nemen om in een leuk boek te lezen of wat muziek te luisteren zodat je kunt ontspannen (en niet de hele nacht wakker ligt, denkend aan samenvattingen voor Nederlands of meerkeuzevragen).

dat je gemakkelijke kleding aan moet doen

… dat je gemakkelijke kleding aan moet doen. Tijdens het maken van de examens zit je waarschijnlijk het lekkerst in je favoriete kleding, het liefst dingen die makkelijk en losjes zitten. Ook handig: een vestje meenemen! Zorg ervoor dat je een beetje kunt ‘spelen’ met je outfit. Het kan in de ruimte waar je zit soms heel koud zijn vanwege de airco en soms, als de zon buiten schijnt, heel warm. Het is makkelijk als je je daarop hebt voorbereid, zodat het je verder niet zoveel stoort en gewoon weer verder kunt met je examen zonder problemen.

… dat oefenen vaak onderschat wordt. Zeker bij vakken als wiskunde is oefenen echt key. Natuurlijk is het hartstikke slim om de theorie te herhalen (vooral ook doen!), maar door oude eindexamenopdrachten te oefenen kun je de stof straks beter begrijpen en toepassen op je examens. Ook bij andere vakken is oefenen heeeeeel belangrijk. Je krijgt namelijk nooit precies wat je hebt geleerd en door te leren hoe je moet werken met bronnen en onderwerpen die je nog nooit eerder hebt gezien, zul je je examenvragen beter kunnen maken.

… dat je even door de zure appel heen moet bijten. Niemand vindt het leuk om voor eindexamens te leren! Maar… het moet nu eenmaal! Soms heb je misschien het idee van: ‘Laat maar zitten!’, maar onthoud dat je éven moet doorzetten. Het is voorbij voordat je het weet en dan is het alleen maar fijn dat je weet dat je je best hebt gedaan. Tip voor al die afleidingen: schrijf ze op. Ik kom altijd als ik moet leren de leukste muziek/filmpjes/blogs/websites/foto’s tegen en als je ze dan opschrijft, bewaar je ze voor na het leren of zelfs na de eindexamens. Weet je zeker dat je ze niet vergeet en is het misschien makkelijk om het ‘los te laten’ en verder te gaan leren. Vergeet niet om pauzes te nemen en ga daarna weer goed verder! Enne… Iedereen moet examens doen! Dus je bent niet alleen. Het is nu eenmaal iets wat erbij hoort!

Dat waren mijn belangrijkste tips! Kort samengevat: als je gewoon je uiterste best doet en vertrouwen hebt in jezelf, dan komt het vast wel goed!

Ik hoop echt dat jullie er iets aan hebben gehad!

loi