TipsWonen

Tips babykamer inrichten

Het nieuwe mensje is geboren. In deze periode van blijdschap is het misschien goed om eens stil te staan bij de belevingswereld van het kind. Bijvoorbeeld kleuren. Meestal zijn de ouders (moeder) de bedenker van de kleuren van de babykamer. De studeer- of logeerkamer wordt omgebouwd, de wanden van een nieuw verfje of behang voorzien. Er worden meubeltjes en accessoires aangeschaft voor de heugdelijke gebeurtenis. Dit is een ideale moment om kleuren te gebruiken die uw kind de beste start kan geven.

Natuurlijk slaapt het nieuwe mensje erg veel, maar is ook alert en heeft belangstelling voor zijn of haar nieuwe omgeving. Een baby gedijt het beste in een kamer met zachte lichte kleuren gedurende de eerste jaren van het leven. Zware, heldere kleuren kunnen het innerlijke van een baby schokken. Het kan de baby onzeker en rusteloos maken. Kleuren als rood, geel en oranje kunnen de slaap negatief beïnvloedden en het huilen versterken.

Sterke kleurverschillen kunnen het kind overactief maken. Daarom is het algemeen advies: gebruik zachte tinten, geel, crème, persik of roze. Daarom zie je dit soort kleuren ook terug in de kleding van de baby’s. Hoewel we roze associëren met meisjes en blauw met jongens zijn de kleuren zachtgeel en abrikoos uitstekend geschikt voor beide sexen. Wel is het zo dat een aantal pittig gekleurde accessoires de kamer een persoonlijke tint geven.

Groen creëert rust, maar kan koel overkomen, zeker in een koude of donkere kamer. Als u groen wilt toepassen, kies dan voor een zachte lichte tint. Blauw is een goede kleur als uw baby overactief is, maar kan de psyche en emotie beïnvloeden. Daarom is het een goed idee om bijvoorbeeld een blauwe wand te combineren met een warme kleur voor de gordijnen of andere meubelstukken.

Roze, perzik, abrikoos, amandelwit en lavendel worden ervaren als ‘liefde’ en ‘geborgenheid’. De baby ligt grotendeels van de dag op de rug en kijkt dan naar boven. Dat is de reden dat vele mensen de baby proberen te stimuleren met speelgoed en beweegbare objectjen die boven de baby hangen. Maar het kind krijgt al gauw in de gaten dat de wereld groter is. daarom is het misschien een goed idee om ook eens naar de kleur van het plafond te kijken.

De meeste plafonds zijn spierwit gesaust. het zorgt voor helder licht maar is een oninteressante kleur. Je kunt dus zoveel meer doen om eens over de kleur van het plafond na te denken.
Wel is het zo dat voor een plafondkleur beter gekozen kan worden voor een zachte kleur of tint. Het speelgoed zorgt wel voor de contrasten. Denk ook eens aan schelpen en bamboe als decoratiemateriaal.

Zodra de baby niet langer het grootste deel van de dag slapend doorbrengt, is de kamer hoofdzakelijk als nachtverblijf bedoeld en/of moet er ook gespeeld kunnen worden.
Bovenstaande is een overweging om de kinderkamer te plannen in de buurt van de ouderlijke slaapkamer of dicht bij de woonkamer. Tot een jaar of vier blijven kinderen het liefst dicht bij de ouders. Het valt daarom te overwegen een speelhoekje in de woonkamer in te richten. Het hoekje kan dan in een latere periode meegroeien.

Woonproblemen, die zich met kleine kinderen kunnen voordoen:

  • Trap en veiligheid.
  • Wandbekleding (afwasbaar).
  • Entree (moddervoetjes).

Helaas zijn er niet veel huizen, die voldoende ruimte hebben voor een echte kinderkamer. Bovendien vinden vele moeders het een geruststellend idee om hun pasgeboren kind ’s nachts zo dicht mogelijk in de buurt te hebben.

Waar moet de babykamer aan voldoen?

Dagelijkse verzorging

Zorg, dat er voor alle toiletspullen voor de baby plaats is op of bij de commode en dat alles binnen handbereik van de moeder moet zijn, wanneer ze met het kind bezig. Natuurlijk mag de baby er onder geen enkele voorwaarde zelf bij kunnen!

Bad(je): probeer een handige opbergruimte te vinden, waarin het badje bij niet gebruik kan worden opgeborgen. Overigens geldt voor kleine badjes hetzelfde als voor wiegjes. Baby heeft er niet lang plezier van.

Slapen

Als de baby uit de wieg groeit, dan zal er een ledikantje moeten worden geplaatst. Er zijn ledikantjes, die later omgebouwd kunnen worden tot een bed van iets grotere afmetingen. Gangbare maten zijn 60 x 120 cm en 70 x 140 cm. Misschien niet de mooiste oplossing, maar wel de beste en veiligste voor een ondernemende baby.

Meubelen

Bekijk of er plaatsingsmogelijkheden zijn voor box, looprek of kinderstoel. Meestal worden die (tijdelijk) geplaatst in de woonkamer.

Intercom en/of camera bewaking

Overweeg de aanschaf van een intercom. Ook ’s nachts bewijst een intercom goede diensten. Dit betekent, dat er een leiding moet komen naar bijv. de slaap-, woonkamer en/of keuken.

Vloer

De ideale vloer in de kinderkamer moet glad zijn, zonder dat er kans op uitglijden bestaat. De vloer moet buitengewoon eenvoudig en hygiënisch schoon te maken zijn. Een gladde vloer is ook prettig om op te spelen en te kruipen. Het mooiste zou zijn om het materiaal zo te kiezen, dat de vloer warm aanvoelt, bijv. een kurkvloer.

Verlichting

Helder licht is in een kinderkamer te adviseren. De stand van de verlichting ten opzichte van de wieg of bedje is niet onbelangrijk. Een verkeerd gerichte of geplaatste lamp aan het plafond kan de baby verblinden. Het beste voldoet indirekte verlichting, waarbij het plafond het licht terugkaatst. Dit kan ook via de wanden.
Natuurlijk is een dimmer ook hier een uitkomst.

Veiligheid

Probeer te denken aan kinderveilige wandcontactdozen, niet-giftige materialen en -verven. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen, dat een kinderkamer er als een soort alternatief laboratorium moet uitzien!
Wellicht kan ook bij de inrichtingkeuze met kindvriendelijke materialen rekening worden gehouden. Zachte, goed schoon te maken produkten hebben dan de voorkeur.

Verwarming

Tegenwoordig zijn de meeste huizen centraal verwarmd. Daarom kan het verstandig zijn om een extra bijverwarming voor de kinderkamer te adviseren. Vooral een ziek kind heeft behoefte aan een constante temperatuur. Verplaatsbare of losse (straal)kachels zijn voor de kinderkamer ongeschikt en gevaarlijk!

Gerelateerde artikelen

Back to top button