Gekregen (studie)geld beleggen

Elk jaar weer zijn er kersverse studenten die aan hun nieuwe studie beginnen. Dat betekent voor velen veel feesten, nieuwe mensen leren kennen én je financiën managen. Studenten kunnen daarbij gebruik maken van hun studenten lening, waarbij ze elke maand maximaal €867,68 kunnen lenen van DUO (in veel gevallen). Voor de meesten een hoop geld, wat moet je er mee? Sommigen geven het maar al te snel uit, anderen doen het wat slimmer en zetten het op hun spaarrekening. Maarja, met de nieuwe rente van ABN Amro (0,03%) kom je ook niet veel verder dan het oorspronkelijke bedrag. De échte slimme student pakt het anders aan, die gaan namelijk beleggen.

Gunstige omstandigheden

Geld lenen en vervolgens investeren is meestal vragen om moeilijkheden. Een lening afsluiten geeft vaak torenhoge rentes en wanneer je ook nog eens verlies leidt met je belegging dan heb je verlies op verlies. Niet handig dus, maar bij een studielening ligt het anders. In de periode januari 2018 tot en met december 2022 is de rente van de staatslening 0,00%. Daarnaast hebben de studenten de mogelijkheid om 10 jaar lang te kunnen lenen. Dit betekent dat je 10 jaar lang de tijd hebt om een (positief) groeiende beleggings portefeuille te creëren. De omstandigheden om maximaal te lenen en vervolgens te beleggen zijn dus erg gunstig. Op papier staat het er, maar hoe werk je het uit en wat is verstandig om in te beleggen?

Investeren in de Bitcoin?

Er zijn duizenden manieren om te beleggen, denk aan participaties, obligaties, fondsen en zelfs cryptocurrencies waarvan de Bitcoin een goed voorbeeld is. Als aankomend student ben je nog erg jong, het kan dus zijn dat je nog niet al te veel ervaring en kennis hebt opgedaan in de wereld van beleggingen. Het is daarom van belang om niet zomaar zelf je studiegeld te gaan investeren. Dat geeft in eerste instantie veel risico en ten tweede kan je je veel beter op je studie focussen. Een veel betere optie is dat anderen met jouw beleggingsportefeuille gaan investeren. Dat noemt men een beleggingsfonds. Vaak wordt deze beheerd door een fondsbeheerder. Hij gaat dan met het geld van zijn investeerders (jij dus) investeren in verschillende sectoren, bijvoorbeeld: energie, industrie of elektronica.

Een beleggingsfonds gaat vaak bij de bank waar je bent aangesloten en is het risico laag. Door de groeiende economie van de laatste jaren is het rendement erg positief. Het rendement bijvoorbeeld van het profielfonds van de ABN Amro is het laatste jaar zelfs 8%. Als je dit dus 10 jaar lang doet, dan heb je rente op rente.

Reken jezelf niet rijk

Het verleden zegt niks over het heden, dat is de gouden regel van het beleggen. Het kan zomaar ineens zijn dat de laatste jaren het rendement erg positief is en dat wanneer jij instapt het rendement louter nog daalt. Reken jezelf daarom niet rijk als (aankomend) student. Beleggen is namelijk altijd met risico’s.

 

loi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here