Op ieder kantoor zit er wel eentje. Je kent het type vast, ondanks dat je hem eigenlijk helemaal niet wil kennen. Hij is de beste vriend van de baas, tenminste dat hoopt hij ooit te worden. Het heeft het zijn van een pleaser tot een levenskunst verheven. Je kan geen vrienden met dit type worden, daarvoor is hij te saai en gaat hij te weinig zijn eigen gang. Je kan hem ook nergens op wijzen, want dat zou onaardig wezen. Eigenlijk kun je hem alleen maar herkennen en zijn kunstjes aanschouwen. Hoe weet je of hij achter het bureau tegenover je zit?

Hij zit al weken geconcentreerd achter zijn computer. Als je denkt dat hij aan dat nieuwe account werkt, heb je het mis. Hij is bezig met het organiseren van een surprise feestje voor de verjaardag van jullie baas. Op de gastenlijst heeft hij ook maar even voor het gemak zijn eigen vriendin gezet, zodat ze op het feestje als team te werk kunnen gaan en zij beste vriendinnen kan worden met de vrouw van de baas.
In het kastje onder zijn bureau ligt van alles dat van pas kan komen. Niet voor hemzelf, maar voor de baas. Als de baas het kantoorpand net wil verlaten en het plotseling pijpenstelen regent, komt hij de baas achterna met een pluutje. Heeft de baas sigaretten nodig? Ondanks dat de slijmer zelf niet rookt heeft hij toch een slof liggen, voor mocht het van pas komen

Hij werkt geregeld over, maar alleen als de baas nog aanwezig is. Als de baas die middag al om 3 uur de deur uit is, smeert hij hem precies om 5 uur, want zegt hij: Ik maak al zoveel overuren op andere dagen.

Hij heeft een studie gemaakt van de geschiedenis van het bedrijf waar hij werkt. In vergaderingen komt hij nooit met nieuwe ideeën. Want die zijn veel te riskant. Wat als de baas ze niet goed vindt? Hij zegt daarom tegen de baas dingen als: In 1998 kwam je met zon goed idee, dat zette de hele marketingwereld op zijn kop, zou je dat idee niet nog eens willen herhalen?

Hij is net als de baas gaan golfen, om het ergens over te hebben in de pauzes. Uit het niets hoor je hem tegen de baas zeggen: Ik heb laatst toch een mooie golfbaan ontdekt, midden in de bossen, ik zou het je eigenlijk eens moeten laten zien.
Als hij moet trakteren komt hij rustig met mosselen aanzetten omdat hij precies weet waar de baas van houdt.

loi