Eten & Drinken

Over maten en eenheden in de keuken

Ken je dat, dat je een recept vindt dat heerlijk klinkt en er verrukkelijk uitziet, maar dat je geen wijs wordt uit de ingrediëntenlijst? Dat er wordt gesproken over koppen en halve theelepels? Of dat ze zeggen dat je het sap van een halve citroen moet hebben terwijl jij alleen een flesje citroensap in huis hebt? Voor wie dat herkent en ieder ander die gewoon geen zin heeft om te rekenen wordt hier een tabel met maten en eenheden gegeven.

Maattabel gewicht

1 kilogram (kg)

=

1000 gram
6 theelepels

=

1 volle eetlepel

=

circa 15 gram*
4 eetlepels

=

1/4 kop

=

circa 60 gram*
16 eetlepels

=

1 kop

=

circa 240 gram*
2 koppen

=

480 gram*

=

1 pond*

Maattabel inhoud

1 liter

=

10 deciliter

=

1000 centiliter (cc)
1 glas

=

2 dl

=

200 cc
1 kop

=

2,4 dl

=

240 cc
1/2 kop

=

1,2 dl

=

120 cc
1/3 kop

=

0,8 dl

=

80 cc
1/4 kop

=

0,6 dl

=

60 cc
1 eetlepel

=

15 cc

=

3 theelepels
1 theelepel

=

5 cc

=

5 ml

Engelse maten en hoeveelheden

1 cup

=

1 kop
1 TBS(P)

=

1 eetlepel
1 TSP

=

1 theelepel
1 oz

=

25 gram
1 lb

=

450 gram
1 pint

=

600 ml

Maattabel vruchten en vruchtensap

1 middelgrote appel

=

1 kop geraspte appel
1 middelgrote citroen

=

3 eetlepels citroensap
1 middelgrote citroen

=

1 eetlepel citroenrasp (schil)
1 middelgrote sinaasappel

=

1/3 kop sinaasappelsap
1 middelgrote sinaasappel

=

2 eetlepels sinaasappelschil

 

Back to top button