Sinds afgelopen jaar is het straatbeeld drastisch veranderd. De baard is terug, bij zowel hippe hipsters als hippe niet-hipsters. Ik zeg terug maar daar weet ik eigenlijk niks van. Al zolang als ik leef werd de baard namelijk alleen gedragen door de leraar natuurkunde of door twee mannen die tijdens de decembermaand de cadeautjes brengen. Mannen met baarden worden gezien als het symbool van mannelijkheid, maar dat is denk ik niet helemaal terecht.

In de media wordt er over deze trend gespeculeerd dat men genoeg zou hebben van de metroman. Een metroman doet teveel aan zijn uiterlijk en steelt bovendien dagelijks de dag- en nachtcrème van zijn vriendin. Dit in tegenstelling tot de echte oermannen. Deze mannen stralen uit dat zij niks van andermans mening aantrekken en dat zij hun baardharen nonchalant laten groeien. Maar in feite zijn het mannen met zeer moeilijk gestylde baarden en soms ook losse glimlachende snorretjes. Een groot verschil dus met de baard van een man die per ongeluk zijn scheerapparaat een weekje kwijt is. Deze oermannen laten zich uren verwennen bij de barbier oftewel de mannenkapper.

Zijn oermannen mannelijker dan metromannen? Volgens mij niet, want het kost echt minder tijd om een crèmepje op te smeren, dan een gestylde baard te dragen met not a hair out of place.

In tegenstelling tot wat zij het vrouwvolk of hun mannelijke vrienden willen laten geloven is over alles wat deze mannen willen uitstralen nagedacht. Zij dragen naast hun baarden en snorren kapsels met wel 7 verschillende haarlengtes, golvende lokken en voor de helft opgeschoren achterhoofden en aparte scheidingen. Wil je dat allemaal perfect in model houden, dan moet je daar heel wat tijd insteken.

Ik weet zeker dat zij langer dan hun vriendin voor de spiegel staan. Op zich is dat natuurlijk voor niemand een probleem, behalve dan voor hun vriendin. En baardige mannen zijn vast aardige mannen, maar een man met een baard is toch een beetje een wolf in schaapskleren. Want mocht je er 1 in huis halen, dan kom je er later pas achter wat je werkelijk naar binnen hebt gehaald: Een zeer ijdele man. Een man die met alleen jouw crèmepjes echt niet uit de voeten kan.

loi