Je kunt op heel veel manieren geld verdienen; thuiswerk, met die bijbaan in de supermarkt, kledingwinkel, bakkerij of het callcenter en sommigen van ons zelfs met een zelf opgezet bedrijfje naast de studie. Verder kun je studiefinanciering krijgen en een extra lening afsluiten. Ook dat is geld dat binnenkomt, maar dat je wel (deels) moet terugbetalen. Heb je er ook aan gedacht dat je kunt sparen door te besparen? Dit kan je waarschijnlijk een stuk meer geld schelen dan je denkt en je kunt het op veel verschillende vlakken doen. De eerste punten die ik noem gelden alleen voor studenten die op kamers wonen.

Energiecontract zelf kiezen

Moet je zelf een energiecontract afsluiten voor je woning? Zorg er dan voor dat je een energievergelijker gebruikt. Daar krijg je de voordeligste contracten voor op jouw adres te zien. Sluit je daar een energiecontract af, dan weet je zo goed als zeker dat je niet te veel betaalt. En wat ook heel voordelig is om te doen, is het afsluiten van een 1-jarig contract met vaste energietarieven. Zo heb je een jaar lang een vast laag tarief voor stroom en gas en kun je elk jaar opnieuw een contract afsluiten. Dat is gunstig, omdat je dan elke keer een welkomstkorting kunt ontvangen van de leverancier. En die zijn soms wel een paar honderd euro. Dat is vaak de reden dat het contract zo voordelig is. Met een voordelig contract besparen huishoudens gemiddeld 350 euro per jaar.

Letten op energieverbruik

Dit onderdeel is nog steeds vooral interessant als je zelf voor je energie betaalt. In dat geval kun je namelijk best wel wat besparen op de verbruikskosten. De energierekening kan, bij de eindafrekening, dan een flink stuk lager zijn. Heb je het hele jaar door in totaal minder energie verbruikt dan waar je elke maand voor hebt betaald? Dan krijg je aan het eind van het jaar het bedrag dat je te veel hebt betaalt terug van de energieleverancier. Huur jij inclusief energiekosten? Dan kun je proberen om afspraken te maken over het verbruik; breng jij het verbruik heel erg omlaag, dan krijg je een bepaald bedrag terug.

Waar kun je op letten? In de winter, en andere koude perioden waarin je de kachel aan hebt staan, is gas zeker de grootste kostenpost op de energierekening. Gas kost veel, en daarvan gebruik je veel in de koude periodes. Let op je verbruik. Dat doe je door de kachel niet continu op een hoge temperatuur te zetten. Ben je niet thuis? Breng je temperatuur dan een paar graden omlaag. En kan het standaard een graadje koeler? Dan scheelt dat ook alweer zeven procent in verbruik. Verder is het handig om alleen ruimtes te verwarmen waar je (vaak) tijd doorbrengt. En zorg ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen. Hou deuren dus dicht, of gebruik deurdrangers als je deuren vaak vergeet te sluiten.

Dan is er nog het stroomverbruik, iets wat heel het jaar geleidelijk doorloopt. Hoewel je daarvan ook weer in de winter meer van gebruikt, aangezien je dan vaker het licht aan hebt staan. Ook is er de droger die je dan misschien vaker inzet – mocht je die tot je beschikking hebben in je studentenwoning. Let verder op sluipverbruik; dat is het lekken van stroom doordat stekkers van apparaten in het stopcontact zitten, zonder dat je deze gebruikt. Vooral ook opladers waar geen mobiel, tablet of laptop aan liggen zorgen hiervoor. Ook het op stand-by laten staan van apparaten kost je stroom. Zonde, want je gebruikt het niet. Zit het eenmaal in je systeem om op deze zaken te letten? Dan is het echt een heel kleine moeite en je bespaart er op jaarbasis misschien wel honderden euro’s mee.

Inboedel: aanschaffen en de verzekering

Hoe klein je kamer ook is, je hebt altijd een inboedel. Wel kan het zo zijn dat de spullen die in de ruimte staan van de eigenaar zijn. Dan zou deze de spullen zelf kunnen verzekeren met een inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering wordt schade vergoed die ontstaat aan de inboedel. Is de totale waarde van de spullen te verwaarlozen? Dan kun je er het best voor kiezen om juist te besparen op de premie van de inboedelverzekering door deze toch maar niet af te sluiten. Let wel op, want je laptop, mobiel en andere dure apparaten vallen onder de inboedel. Schade hieraan wordt wel alleen vergoed als deze binnenshuis ontstaat, dus je zou hier apart een verzekering voor kunnen afsluiten. Niet alle schadeoorzaken zijn geldig bij een inboedel; alleen brand, ontploffing, water, storm, inbraak, diefstal en vandalisme. En kies je een allriskverzekering, dan zijn plotselinge, onvoorziene gebeurtenissen ook als legitieme redenen te noemen.

Moet je de inboedel nog helemaal zelf aanschaffen? Dan kun je er ook voor kiezen om naar een kringloopwinkel te gaan, dat kan je een hoop geld schelen. En je kunt er vaak nog originele spullen vinden ook.

Boodschappen

Woon je in een studentenhuis? Doe dan samen boodschappen, dat kan een hoop schelen. Kook je voor jezelf, dan koop je vaak meer dan nodig of gooi je weg wat je anders samen had kunnen eten. Zo legt iedereen een beetje in, of split je de rekening aan het eind van de maand. Let verder op wáár je de boodschappen haalt en hoe vaak je dit doet. De ene supermarkt is de andere niet qua prijzen; er zit bijvoorbeeld een verschil in kosten bij de boodschappen van Albert Heijn en die van de Aldi of de Lidl. Kies voor de goedkopere supermarkten en maak gebruik van acties. Probeer er ook voor te zorgen dat je niet elke dag naar de supermarkt hoeft, maar dat je dit terugbrengt tot een keer of een aantal keer per week. Dat scheelt je tijd, maar vooral ook kosten. Bedenk maar eens hoe vaak je per supermarktbezoek wat impulsaankopen doet. Die bespaar je jezelf dan weer – net als de onnodige extra calorietjes.

Goedkopere zorgverzekering

Iedereen heeft een zorgverzekering nodig. Tot je achttiende levensjaar ben je meeverzekerd bij je ouders, ook als je op kamers woont. Ben je achttien en moet je de zorgverzekering zelf regelen en de premie hiervoor betalen? Maak dan weer gebruik van een vergelijkingssite om een voordelige en passende zorgverzekering te vinden. Let op het eigen risico dat je kiest; hoe hoger, hoe lager de premie. Maar heb je zorg nodig uit de basisverzekering, dan moet je wel eerst dit bedrag betalen voordat je iets vergoed krijgt. Het eigen risico ligt tussen de 385 en 885 euro.
Kijk ook naar de dekking die je kiest; neem je alleen een basisverzekering, dan betaal je een stuk minder dan wanneer je ook nog aanvullende verzekeringen afsluit. Vraag je af of je die nodig hebt – al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker. Maar ben je jong en heb je doorgaans nauwelijks zorg nodig, dan is alleen een basisverzekering met een hoog eigen risico waarschijnlijk voordelig. Wel is het verstandig om het bedrag dat je maandelijks bespaart op te sparen, of zet de zorgtoeslag die je terugkrijgt opzij. Zo heb je een buffer als je wel zorg nodig hebt.

Dekking autoverzekering

Dan is er nog de autoverzekering. Hierop valt voor alle studenten te besparen. Al zullen niet veel studenten een auto, en dus een autoverzekering, hebben. Heb je wel een auto? Dan betaal je waarschijnlijk een hoge premie. Voor jongeren tot 24 jaar rekenen autoverzekeraars vaak een hoog maandelijks bedrag. Dit omdat het een groep is die gemiddeld meer schade rijdt dan oudere verzekeringsnemers. Wel kun je op zoek naar een voordeligere verzekering via een vergelijkingssite. Belangrijk bij het kiezen van een verzekering is de leeftijd van je auto; is deze ouder dan tien jaar, dan is een WA-verzekering voldoende. Ben jij iemand die het voorrecht heeft een nieuwe auto aan te schaffen, dan kun je het best een allriskverzekering kiezen, en iedereen met een auto tussen de zes en tien jaar wordt een WA-beperkt-casco-verzekering aangeraden. In zo’n online vergelijke wordt op basis van je kenteken vaak al een advies gegeven. Handig, maar denk ook zelf na.

Met bovenstaande onderdelen kun je op jaarbasis echt honderden euro’s besparen. Dat zijn kosten die je jezelf bespaart door een klein beetje de tijd en moeite te nemen om op de uitgaven te letten. Zeker de moeite waard om hier op te letten. Zo bespaar je gemiddeld waarschijnlijk meer ‘per uur’ dan dat je met je bijbaan binnenhark. Nog meer tips om minder geld uit te geven gaf ik eerder al eens.

 

loi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here