Het leven van een student is op zijn minst gezegd niet goedkoop. Naast het aftikken van de studiekosten en al je andere algemene kosten wil je ook geld overhouden om in het weekend naar een feestje te gaan. Je bent immers nú student en dan wil je het er ook van nemen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je na je studie niet met een torenhoge studieschuld zit zonder dat je elk feestje aan je voorbij moet laten gaan? Hier volgen een aantal kostenbesparende tips:

Basiskosten

Woon thuis! De allergrootste kostenbesparing is natuurlijk om thuis te blijven wonen. Geen huurkosten en boodschappenkosten voor jou! Wil je toch wonen tussen de studenten om meer van het studentenleven mee te krijgen? Neem dan een goedkope kamer en ga regelmatig thuis eten of de was doen. Alle beetjes helpen.

Dat brengt ons bij tip 2: Koken. Die afhaal- en magnetronmaaltijden zijn natuurlijk erg makkelijk, maar de kosten lopen al snel op. Koop je voedsel bij de lokale groenteboer of supermarkt en maak al je maaltijden zelf.

Een raamkozijn vol met kruiden en groenten is niet alleen leuk, het is ook super praktisch en bespaart geld. In plaats van elke keer een nieuw basilicumplantje of bakje te kopen, pluk jij gewoon wat je nodig hebt en bewaar je de rest voor later. Ook zijn er meerdere groenten die je keer op keer kan laten groeien na gebruik. Zet die kiemende ui, teentjes knoflook en gember in potgrond en je hoeft deze nooit meer te kopen. Handig!

Ga goed na welke verzekeringen je hebt en of je deze wel echt nodig hebt. Natuurlijk heb je een zorgverzekering nodig, maar misschien heb je niet al die aanvullende verzekeringen nodig. Reken goed uit wat op jaarbasis voor jou het voordeligst is. Ook staan wij Nederlanders erom bekend dat wij voor alles een verzekering afsluiten. Maak een overzicht van alle verzekeringen die jij hebt en bepaal of je die écht nodig hebt. Zo kan het opzeggen van een telefoonverzekering erg veel geld besparen. Wanneer jouw telefoon vaak kapot gaat of gestolen wordt, dan is zo’n verzekering misschien wel weer handig.

Spullen

Spullen

Leuk hè, een weekendje shoppen. Maar vaak koop je meer dan je van plan was. Voordat je bij de kassa staat vraag je af of je dat artikel écht nodig hebt. Weg met die impulsaankopen!

Moet je echt iets kopen? Kijk dan eerst of je het in een tweedehands (web-)winkel kunt kopen. In kringloopwinkels en via online platforms kun je bijvoorbeeld prachtige kasten kopen voor een prikkie.

Ook kan het de moeite lonen om kapotte spullen te (laten) repareren. Ga dus eerst langs bij een reparateur of een repair café, voordat je een nieuwe computer, fiets of tas koopt.

Als je eenmalig (of bijvoorbeeld voor maar een week tijd) een bepaald product nodig hebt, dan is het een goed idee om dat product van iemand te lenen. Heb je bijvoorbeeld een boormachine nodig? Vraag aan familie en vrienden of zij er één hebben of maak gebruik van handige Facebook groepen, websites of apps, zoals Peerby.

Komt er alwéér een verjaardag aan, waarvoor je een kado nodig hebt? Ook hier kun je op besparen. Koop iets tweedehands, geef iets weg wat je niet meer gebruikt of maak zelf iets. Als je online zoekt naar DIY kado dan vind je een heleboel leuke kado ideeën die een stuk leuker én goedkoper zijn om te geven dan zo’n afgezaagde cadeaubon.

Fun

Door goed te kiezen kun je ook geld besparen op dingen die je doet voor je plezier. Ga backpacken of kamperen in plaats van een hotel te boeken in Australië, drink een biertje minder bij het uitgaan en maak gebruik van de studentenkorting wanneer je naar een museum gaat. Ga ook goed na welke abonnementen je hebt lopen, wat deze samen kosten en of je ze allemaal echt nodig hebt. Maak jij maar één keer per maand gebruik van jouw Netflix account of sportschool abonnement? Of lees je de National Geographic sporadisch? Misschien is het dan een beter idee om het abonnement op te zeggen en films of tijdschriften te lenen bij vrienden of jouw workout te doen in het park.

Algemeen

Dan resten er nog een paar tips die structureel kleine bedragen besparen en zo aan het einde van het jaar toch een leuk bedrag opleveren. Een goed idee is om een spaarpot in je kamer te zetten en daar elke dag of week je kleingeld in te doen. Of bijvoorbeeld al het geld dat je na het uitgaan nog in je portemonnee had zitten. Je dacht immers dat geld toch al uit te geven. Zo geef je het niet uit aan onnodige zaken en heb je een potje om op terug te vallen wanneer je weer schoolspullen nodig hebt.

Ook is het verstandig om alles met cash te betalen in plaats van met de betaalpas, waarmee je ongemerkt meer uitgeeft. Door elke keer geconfronteerd te worden met de slinkende inhoud van de portemonnee zul je beter gaan nadenken over je uitgaven. Je kunt ook aan het begin van elke week een bepaald bedrag pinnen en daar alles van betalen. Zo weet je zeker dat je aan het einde van je geld geen stukje maand over hebt.

Lukt het je nu nog niet om rond te komen? Dan is het tijd voor een leuke bijbaan bij jou in de buurt. Doorzoek de vacatures in jouw stad en vind een baantje waar jij blij van wordt en een leuk zakcentje mee kan verdienen. Voor maar een paar uurtjes zwoegen per week heb je net iets meer ruimte om te ademen en hoef je geen feestjes aan je voorbij te laten gaan.

loi