Als student kun je bijna niet zonder printer. We leven in 2017, maar op veel scholen en universiteiten wordt er nog steeds verwacht dat je scripties en andere verslagen hard copy inlevert. Dan hebben we het nog niet over de stukken die je zelf graag uit wilt printen, zoals bijvoorbeeld samenvattingen en aantekeningen. Kortom, printen is voor veel studenten een grote kostenpost. Maar hoe kun je als student nu besparen op je printkosten? In dit artikel geven we je een aantal handige en gemakkelijk toepasbare tips!

Bespaar op je inktpatronen en niet op je printer

Bij de aankoop voor een printer zal je (vooral als student) waarschijnlijk al snel voor de goedkoopste printer kiezen. Dat is dan ook niet heel moeilijk, aangezien printers tegenwoordig al voor een paar tientjes te verkrijgen zijn. Via internet wordt zo’n printer dan ook nog vaak gratis thuisbezorgd. Een verleidelijke keuze dus. Toch is dit meestal niet de meest ideale oplossing. Zo’n goedkope printer betekent namelijk meestal duur onderhoud.

Waar moet je dan op letten tijdens de aankoop van een printer?

Er wordt vaak verlies gedraaid op de printers die voor een paar tientjes over de toonbank gaan. Uiteraard moet dit geld ergens op terugverdient worden door de fabrikanten. Daarom betaal je gigantisch veel voor de inktpatronen die in zo’n printer gaan. Er is wel eens onderzoek gedaan waaruit bleek dat printerinkt nog duurder is dan goud of olie. Let dus bij de aanschaf van een printer goed op of de printer ook compatible is met klooninkt. Verder moet je tijdens het kopen van printer goed kijken of het mogelijk is enkele instellingen aan te passen.

Koop klooninkt in plaats van originele inkt

Klooninkt is veel goedkoper dan originele inkt, omdat de leveranciers hiervan simpelweg niet hoeven terug te verdienen op de printers.

Welke instellingen moet je aanpassen op de printer

Er is een aantal instellingen op de printer die je kunt aanpassen om zo heel wat inkt te besparen.

De kwaliteit van een printje

Wil je bijvoorbeeld aantekeningen uitpinten? Dan hoeft dit natuurlijk geen top kwaliteit te zijn. Sommige printers maken het mogelijk om de kwaliteit van een printje naar boven en naar beneden te stellen. Hoe lager de kwaliteit van een printje hoe minder inkt je verbruikt.

Print dubbelzijdig

Dubbelzijdig printen is niet in elke situatie ideaal, maar wanneer de situatie het toelaat kun je overwegen om dubbelzijdig documenten af te drukken. Dit zal aanzienlijk schelen in de papierkosten.

Print in zwart/wit

Wellicht klinkt dit een beetje als een open deur, maar je zult versteld staan hoeveel studenten nog altijd in kleur printen. Uiteraard dienen verslagen er wel gewoon netjes uit te zien, maar eigen aantekeningen hoef je natuurlijk niet in kleur uit te printen. Mocht het toegestaan zijn om ook verslagen zwart/wit te printen en in te leveren, dan kun je deze natuurlijk ook gewoon zwart/wit printen.

Verander het lettertype van je tekstverwerker

Naast de instellingen van je printer, kun je ook de instellingen van je tekstverwerker wijzigen. Er zijn namelijk bepaalde lettertypes die minder inkt verbruiken dan andere lettertypes. : Garamond en Ecofont zijn voorbeelden van zulke lettertypes. Ecofont beweert dat je met hun lettertype wel tot 50% kunt besparen op je inktkosten. Dit komt door de kleine gaatjes die in de letters worden geschoten. Hierdoor wordt er minder inkt verbruikt. Wil je Ecofont gebruiken, dan moet je helaas wel een licentie kopen, waardoor het minder ideaal is voor studenten. De thuisversie is verkrijgbaar voor 20 euro. Garamond is overigens gratis.

Verander je printgedrag

Tot slot kun je jouw eigen printgedrag er nog eens op nazien. Is alles wat je print echt daadwerkelijk nodig? Bijvoorbeeld het printje mee naar die ene vergadering? Of kun je ook prima in de cloud werken? Als je voor jezelf een aantal regels opstelt wat je wel en niet mag printen kun je nog wel eens versteld staan van de besparing die dat oplevert.

Alles uitgelegd in een infographic voor de luie student

Heb je geen zin om dit hele artikel uit te lezen, maar zou je wel graag willen weten hoe je tot 80% kunt besparen op je printkosten? Dan is de infographic hieronder echt wat voor jou! Hier kun je alle informatie uit dit artikel in een oogopslag terugvinden. In de infographic vind je alle zeven tips terug die ook in dit artikel voorkomen, alleen zijn alle tips ook nog eens gesplitst in acties en tools. De infographic is ontworpen door Alleeninkt. Wij mochten deze infographic met jullie delen.

Infographic – als student op je printkosten besparen

infographic acht tips om te besparen op printkosten

 

loi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here